Saraloo

Hippie

Publicerad 2013-06-23 22:20:00 i Allmänt,

Varning: detta inlägget blev absurt långt och jag är förvånad om nån orkar läsa, men det handlar om att jag inte längre använder schampo/tvål utan har ersatt det med bikarbonat/kokosolja. Puss!
 
I höstas nån gång fick jag (av okänd anledning) för mig att jag inte längre ville ha parfymerat schampo. Jag letade efter oparfymerat men hittade inte så många, förutom baby schampo. Tänkte att "varför skulle något som är bra för bäbishår inte vara bra för mitt hår?" och köpte det. Kommer inte ihåg om det var innan eller efter detta som jag slutade med balsam, tror att det var efteråt eftersom det inte finns babybalsam (som jag har sett iallafall). Letade då runt efter någon sorts inpackning att använda istället för balsam, och läste mycket om olja i topparna, men det kändes inte riktigt som min grej då jag har väldigt fett hår. Snubblade över en annan grej, en "metod" som folk har använt med goda resultat för fett hår (dvs hår som tvättas på morgonen men ändå är fett till kvällen) och jag tänkte att det kan jag ju testa. Jag knusslade med det rätt länge (började i februari tror jag) för att jag inte ville berätta om det förrän det kändes som att det fungerade. Nu har jag alltså tvättat mitt hår med bikarbonat i ca 4 månader, och mitt hår håller med mig om att det här känns bättre än något schampo jag använt. Visst, det är definitivt mer omständigt; man måste blanda till det själv och det tar längre tid att fördela i håret, och det är inte riktigt lika praktiskt som att köpa en schampoflaska. Men! Mitt hår blir faktiskt inte lika fett, och inte lika fort, det känns dessutom tjockare och grövre än det gjort tidigare. Jag och mitt hår har alltid varit i ständigt krig med varandra och det känns som att allt som oftast vill vi olika saker (ett väldigt dysfunktionellt förhållande) men å det senaste har det lagt sig lite. Jag har alltid haft problem med uppsättningar då mitt hår varit onaturligt lent och mjukt (något jag gillat tidigare) men detta är nu inte riktigt lika svårt. Förra veckan gick jag till frisören, som förutom att klippa helt förjävligt - kortare än vad jag ville, uppklippningen är ojämn, och luggen är hackig - även tvättade mitt hår med schampo och balsam. Vanligtvis när jag gått från frisören har jag alltid känt att mitt hår var så lent och fräscht, medan jag nu fick en obehagskänsla av hur silkesaktigt det var; det kändes liksom som att det var ett lager av silikon/kemikalier på mitt stackars hår som inte kunde andas. Hem och tvätta med bikarbonat för att få bort allt och vips kändes det mycket bättre.
 
Hur? Blanda bikarbonat med vatten, smeta ut och massera in i hårbotten (inte i längderna), skölj ur, skölj sedan med äppelcidervinäger för att jämna ut ph-värdet. Finns massor med förklaringar hur allt det här funkar, bara att googla.
 
Den största boven i dramat om schampo verkade vara Sodium Laureth Sulfate som är den agenten i tvål, schampo etc som löser upp fett och får det att löddra. Det är detta som agerar uttorkande. Insåg då att det finns i varenda jäkla tvål som finns typ, och tänkte att det kanske fanns något bättre alternativ till detta? Letade runt och hittade mycket som sa att man kan använda olja - jag har alltid behövt body lotion typ eftersom min hud annars känns supertorr, och tänkte att det var värt att testa. Hittade en duscholja på ICA som jag provade på, och som faktiskt kändes bra men som att jag inte blev riktigt ren, så jag investerade i en bambuskrubbsvamp (även denna från ICA, 421 woooooh). Körde på detta tillsammans och min hy var definitivt nöjd, men jag gillade inte doften från oljan (parfymerad) så jag konsulterade ännu en gång min bästa vän (google) och hittade de pièce de résistance: kokosolja. Här finns det också en miljon anledningar till varför det är bra, och det har massor med användningsområden så nu har jag en burk i köket (högre brännpunkt, och nyttigare, än olivolja, men man måste vara försiktig i början annars kan man få ont i magen) och en i badrummet.
 
Ska jag vara ärlig använder jag bara tvål på händerna numera, har använt bikarbonat till håret, ansiktet och kroppen då jag behövt en "grovrengöring" och kokosolja med skrubbsvampen resten av tiden till ansikte och kropp. Den är så pass mild att den kan även användas till intimrengöring och kan till och med hjälpa till mot infektioner. Ansiktsvård som sedan 2003 varit en av mina största utgifter har nu reducerats till kokosolja på en pad för att ta bort smink, och vatten.
 
Som fortsättning på min marsch mot kemikalier snubblade jag in på en sida om sockervax; man kokar ihop socker, citronsaft, vatten och lite salt, sen arbetar man det till en massa som man sedan använder för hårborttagning (utan remsor, man drar bara i vaxet) och detta blir nästa sak att prova. Men det får vänta lite eftersom jag om 3 dagar åker till min stora kärlek i Long Beach <3
 
 

Kommentarer

Postat av: Mammiii

Publicerad 2013-06-24 13:25:00

Min lilla Trollunge! Nu kommer trollmor aldrig vilja ha dig tbx.
Du är för ren! Ren-deer. Hahaha!! :-P

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sara

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela